vrijdag 2 maart 2012

Recept & Tutorial: Meringues


In deze fototutorial laat ik je zien hoe je eiwitten opklopt en hiervan schuim draait om meringues te maken. Meringues zijn koekjes van luchtig zoet schuim die je vooral ziet in franse bakkerijen. Meringues worden vaak aan het eind van de dag gebakken. De oven is dan nog heet van alle lekkernijen die de hele dag zijn gebakken door de franse patissiers. Meringues moeten op een lage temperatuur ca. 90°C gebakken worden.


(verwarm de oven voor op ± 90°C)
1. 125 gram eiwit, 125 gram suiker om door te kloppen, 250 gram suiker om in te vouwen
2. Een mixer met draadgarde (kan ook een handmixer zijn met gardes) een spatel, een spuitzak met spuitmondje (glad of kartel) een vaas of groot glas en eventueel kleurstoffen.
3. Doe de 125 gram eiwit in de kom en klop dit op tot er een witte schuimige massa is ontstaan met kleine belletjes. 
4. Trek de garde omhoog en draai de garde om. de punt vouwt om. dit wordt soft peak genoemd. Voeg nu de 125 gram suiker toe en klop door tot de massa spierwit is en glanst. Het schuim is nu veel stijfer.
5. Trek de garde opnieuw omhoog en draai deze om. de punt blijft bijna geheel stijf omhoog staan. Klop de massa van de garde af in de kom en "vouw" de 250 gram suiker in drie delen door het schuim.
6. Verdeel wat schuim over kommetjes en kleur deze met een in voedselkleurstof gedoopte sateprikker. Mix de kleurstof door het schuim met een lepeltje.
7. Vouw de spuitzak om de vaas of een groot glas en vul deze met een kleur schuim. 
8. Als alle rozetten zijn opgespoten kunnen ze de oven in. De baktijd is erg lang, ongeveer drie uren. 
9. Check of de meringues klaar zijn door er een door te breken Breekt de meringue droog in kleine stukjes door ? dan zijn ze klaar. Breekt hij door en is hij nog iets vochtig aan de binnenkant of wanneer de twee helften uit elkaar getrokken worden vormen er suikerdraden/haren? dan zijn de meringues nog niet klaar.


Ik hoop dat jullie deze tutorial leuk vonden.
Als er nog vragen of suggesties zijn hoor ik het graag.

Heb je nog een idee voor een volgende tutorial of post, meld het me dan in de comments of stuur een email naar: essusweets@hotmail.com

Liefs,
Esmée

3 opmerkingen:

 1. Hoi, ik had je een email gestuurd met een vraagje over creme. Ik heb gemaild met de bakker, maar die wilde er niets over kwijt. Ik hoef het precieze recept ook niet, maar met iets in de richting ben ik al blij!
  Alvast bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. veel plezier. stuur je me een foto van het resultaat? essusweets@hotmail.com

   Verwijderen